Assalamualaikum...
Jumaat lepas suruh staff amikkan buah mempelam kat tepi ofis..dah lama teringin nk ambil sebenarnya, tapi segan nak suruh diorang amikkan, so jeling2 je lah dari bawah pokok..hari tu kebetulan ada sorang staff lepak dalam ofis duk borak2..hahaha kan dah kena suruh ngan aku..dia siap panjat dapat dua beg plastik tapi aku bawak balik satu beg plastik je..satu plastik lagi bg staff lain. so balik tu terus je godek2 buah tu nak buat jeruk katakan sambil bertaekwando ngan myra..tp siap jugak la belah-belah dan basuh terus rendam air kapur semalam...xnak pun xpe terus rendam air garam.
segar dari ladang
1# basuh buah terlebih dahulu
2# belah buah mempelam ikut suka dan rendam ngan air kapur semalaman...
3# pastu rendam ngan air garam yang banyak semalaman jugak..
4# sementara itu masak air dengan gula yang banyak, agak2 sume buah pelam tenggelam..
5#then masukkan dalam balang dan biarkan semalaman lagi...
ohhh ya ini step untuk jeruk yang biasa tu je ek, kalau mau yang pedas macam tu refer myresepi.com ye...
saya try buat dua2 sebab suka mkn yang pedas, nak hirup kuah dia sekali..
tapi yang biasa tu sedap kalau makan ngan serbuk garam gula...
taraaaa....ini lah yang dah siap tunggu untuk di ngap je...
sejukkan dalam peti ais dulu untuk rasa yang lebih enak...
jeruk pelam yang biasa tu juga boleh dicicah ngan serbuk sempoi tu..
(garam+gula+belacan+cili api yang diblend halus bersama-sama...^^)
sedap sehingga xnak berenti makan okeh...
weekend dirumah je minggu ni so petangnya sempat juga bertauhu sumbat...
yang ni pun amik resepi kat myresepi.com jugak...
1# basuh buah terlebih dahulu
2# belah buah mempelam ikut suka dan rendam ngan air kapur semalaman...
3# pastu rendam ngan air garam yang banyak semalaman jugak..
4# sementara itu masak air dengan gula yang banyak, agak2 sume buah pelam tenggelam..
5#then masukkan dalam balang dan biarkan semalaman lagi...
ohhh ya ini step untuk jeruk yang biasa tu je ek, kalau mau yang pedas macam tu refer myresepi.com ye...
saya try buat dua2 sebab suka mkn yang pedas, nak hirup kuah dia sekali..
tapi yang biasa tu sedap kalau makan ngan serbuk garam gula...
taraaaa....ini lah yang dah siap tunggu untuk di ngap je...
sejukkan dalam peti ais dulu untuk rasa yang lebih enak...
jeruk pelam yang biasa tu juga boleh dicicah ngan serbuk sempoi tu..
(garam+gula+belacan+cili api yang diblend halus bersama-sama...^^)
sedap sehingga xnak berenti makan okeh...
weekend dirumah je minggu ni so petangnya sempat juga bertauhu sumbat...
yang ni pun amik resepi kat myresepi.com jugak...
x berapa kena ngan tekak pantai timurku ini tapi masih boleh masuk sebab ada rasa2 pedas..
tetiba teringat tauhu sumbat pasar malam padang tembak PC yang ayahanda ku selalu beli...
sedap giler ada lampung @ paru...
No comments:
Post a Comment