Oct 24, 2011

The Making of Apam Beras.

Semalam yang indah, terus indah sebab ku telah berjaya buat apam beras yang super gebus dan super sedap....peduliklah angkat bakul sendiri hehhee...tapi sumpah sedap kena ngan selera anak tekak ni yang nak mengidam nak makan apam selembut ni. Festime dulu guna resepi yang xbuh Eno, kali ni resepi taruk Eno lak. Menjadi...suka sangat. Buat pun sekejap je lepas perap 3 jam lebih dah boleh kukus. 

 Buat dua kaler je untuk memudahkan dan menjimatkan masa plus kurang sikit membasuh bekas. Taruk pun dalam Jug dan bekas yang ade muncung tu senang nak tuang  dalam acuan lompang nanti xperlu  nak disenduk atau disudu dah... 

Semua jenis acuan yang ada kat dapur tuh ku guna nak cepat katakan... masuk kan semua adunan pastu tunggu untuk kukus je, xsempat ulang guna balik pun acuan tu. Nasib baik la masa tengah menuang dan mengukus benda alah ni budak kecik tu x menyibukkan diri, ralik sangat bertukang ngan abah dia.

Terlampau gebu sampai tersenyum lebar gitu..lain kali harus kurangkan sikit masa isi adunan dalam acuan. xboleh penuh2 3/4 je.

Xsampai sejam pun dah siap kukus sume. Makan ngan kelapa parut yang dicampur ngan sedikit garam dan gula. Makan sampai lebam. Bekpes hari ni pun kukus balik dan makan lagi.. Teringat time berpantang dulu kalau xde kuih ni atau apam bakar kat pasar ku moody sepanjang hari..kesian adik-adikku kena kerah beli kuih tetiap pagi...


p/s ; Oh cam biasa resepi gugel kat tenet dan Myresepi.com. :p



No comments: