Salam..
Alhamdulillah baru pas makan tengah hari, menu special sikit hari ni sebab terlebih rajin. Seperti biasa hari sabtu hari tuk masak-masak maklumlah sehari suntuk dirumah je. Dah lama xbuat nasik dagang hari ni baru berkesempatan, setelah beberapa kali menahan diri, menahan diri dari amik nasi dagang tiap kali bekpes kat luar, hehehe berbaloi tunggu sampai hari ni... buat dalam 1/2 Kg je.
Resepi macam biasalah gugel kat tenet dan xlupa gak menelepon my mum kat Kg. Walaupun dah kali kedua buat tapi masih gak kena rujuk resepi dan rujuk mum takut silap masuk bahan kan rasa nasi beriani lak huhuhu...
Firstly haruslah buat sambal kelapa dia, xsah nasi dage kalu xdop sambal nih... dan rasanya salah satu perbezaan nasi dagang Kelate dan Teganu ialah sambil ni lah selain beras nasinya. Teganu lebih prefer guna beras pulut putih, kalau kat Klate selalunya beras merah.
Biasanya lauk untuk nasi dagang selalunya ikan aya aka ikan tongkol, saya lebih suka masak gulai ayam je, sebab x tahan bau ikan masa nak siang 2....dan lagi satu ikan tongkol kat sini susah nak cari yang bahagian tengah nya warna hitam, yang tengah putih tu saya xsuka makan.. Kukus pun guna periok letrik je, susah jugak nak agak bila nak masak. Nasi pun xsecantik yang guna periuk kukus biasa..jadilah untuk makan sendiri..
Taraaaa masa tuk makan, huhu setelah lebih kurang pat jam menyepahkan dapur ni lah habuan dia, makan lak ngan telur rebus. Puas hati sebab leh bubuh sambal kelapa banyak-banyak. Bertuah jugak duk di perantauan ni xpasal2 pandai masak sendiri bila terasa nak makan, kan..kalau la saya masih kat Kelate xde makna nye nak buat sendiri sume ni, tiap2 pagi pegi je pasar cabang 3 PC, macam2 nasi tuk bekpes ada tunggu hulur duit je...xpun cakap kat mum dua tiga kali ulang benda sama mesti dia buatkan :p
No comments:
Post a Comment